Balkanlaşma, bir bölgenin küçük bölgelere ayrılmasını ifade eden jeopolitik bir kavramdır.
Bu terim, 1800 yıllardan günümüze kadar Balkan bölgesinde yaşanan parçalanmaların ve devletlerin oluşması sonrası ortaya çıkan uluslararası ilişkiler terimidir.
Balkanlaşma kavramı ön planda tutuldukça etnik çatışmaların arttığı, olumsuz sonuçların elde edildiği görülmüştür. Bu yüzden Balkan bölgesi yerine, 1990’lardan sonra Güney Doğu Avrupa demeyi tercih etmiştir.
Diğer bir kullanımı balkanizasyon olan kavam, bir nevi istikrarsızlaştırma anlamı da taşımaktadır. Tarihsel açıdan incelendiğinde 18 yy. sonunda merkezi yönetimlerin zayıflaması ve tımar sistemi gibi askeri sistemlerin çökmesiyle, bölgede istikrarsızlık başladı. Bu da birbirinden bağımsız, çatışmacı küçük grupların ortaya çıkmasına neden oldu. Fransız İhtilali ile popülerleşen milliyetçilik akımının katkısıyla bağımsızlıklarını ilan eden bir çok devlet ortaya çıktı.
Devletler bağımsızlıklarını ilan ederken kanlı katliamlar yaşandı. Tripoliçe katliamı, Balkan Harbi, Bosna Savaşı, Yugoslav Savaşları bunlardan bazılarıdır.
Balkanlaşma sürecine benzer Pakistan bölgesinden dini referans alan gruplar arasında Pakistanlaşma süreci yaşanmıştır. Afrika’da ise sömürgecilik sonrası yaşanan iç savaşlar ve buna bağlı olarak devletleşme süreçlerinde buna benzer kırılmalar yaşandı. Angola’da yaşanan bağımsızlık mücadelesi bunlardan birdir.
Dünyanın küçük bir köy haline geldiği günümüzde, bulut teknolojileri ile iletişim alabildiğine hızlanıyor. Bu da farklı milletlerin aynı platformda birlikte yaşamasına olanak sunduğu gibi kişisel verilerin yabancı devletlerin elinde bulunması endişe veriyor. Devletler bu endişeyi ortadan kaldırmak için güvenlik ve gizlilik politikalarını düzenlerken diğer yandan dijital egemenliklerini kazanma yarışına giriyor. Bu da balkanlaşma sürecinin bambaşka bir boyutta oluşmaya başladığının habercisi olduğunu gösteriyor.
Was this helpful?
0 / 0